Praha Jeruzalém

V úterý ráno vypálili ozbrojenci z hnutí Hamás ze severní Gazy na Izrael rakety a minometné střely. K odpovědnosti se přihlásilo militantní křídlo hnutí Hamás, Brigády Izz el-Dina al-Qassama, které tvrdí, že pětiměsíční příměří podél hranice s Gazou již neplatí. Podle prohlášení vydaného ve městě Gaza je útok odpovědí na „izraelské zločiny na Západním břehu“.
Podle armády a policie dopadlo 10 raket Kasám a více jak tucet minometných střel na otevřená prostranství v západním Negevu. Nebyla hlášena žádná zranění, ale podle policie byla nahlášena škoda na majetku.
Armáda na útok odpověděla vysláním vrtulníků, které měly zastavit útočníky. Na místa která se používají k provedení útoků byly vypáleny střely.
Hamás tvrdí, že jeho ozbrojenci vypálili na Izrael 28 raket Kassám a 61 minometných střel.
Islámská organizace velmi trvala na listopadovém příměří podél hranice s Gazou uzavřeným mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými organizacemi. Tento útok ale může znamenat změnu směru. Palestinské zdroje tvrdí, že velení Hamásu je v otázce příměří rozštěpeno, protože mnoho z nich chce obnovit útoky na Židovský stát.
Političtí lídři si vynutili vládu národní jednoty s hnutím Fatah prezidenta Mahmúda Abbase, aby skončilo mezinárodní embargo uvalené na Palestinskou samosprávu.
Raketový a minometný útok se odehrál v den, kdy se oslavuje 59. výročí vzniku státu Izrael.
„Rakety a minometné střely dopadají bohužel téměř všude. Jsem pozván na oslavu na ministerstvu obrany a musím přerušit oslavy abych připomněl, že více než 40 000 lidí ve Sderotu a dalších komunitách blízko Gazy nemohou oslavovat už 6 let,“ řekl Alon Šuster, šéf Šár Hanegev, komunity blízko Pásma Gazy.
V sobotu večer zasáhla raketa Kassám dům v severní části Sderotu. Šest lidí muselo být ošetřeno kvůli šoku. Dvě další rakety dopadly na otevřená prostranství mimo město.

24.04.2007 00:00 6