Praha Jeruzalém

Sedm let se 36letý Khaled Šawiš vyhýbal zatčení, což z prominentního velitele Brigád mučedníků od Al-Aksá učinilo jednu z nejhledanějších osob na Západním břehu.
V pondělí byl ale díky společné akci armády, policejního protiteroristického týmu a Šin Bet zatčen ve svém autě v Ramalláhu.
Šawiš, původem z Džanínu, strávil posledních několik let skrýváním se v Muqatě, bývalém Arafatově velitelství, v centrálním Ramalláhu a byl jedním z mnoha, kteří se tu během izraelské operace Obranný štít v roce 2002 zabarikádovali.
Izraelské bezpečnostní složky spojují Šaviše s desítkami teroristických útoků a pokusů o útok uvnitř Izraele. Jejich výsledkem bylo 8 zavražděných Izraelců a desítky zraněných. V roce 2000 se Šawiš účastnil útoku na automobil Benjamina Kahaneho, syna rabína Meira Kahaneho, poblíž osady Ofra. Benjamin a jeho žena byli zastřeleni, jejich pět dcer bylo vážně zraněno. Mezi nejznámější útoky, na kterých se Šawiš podílel, patří: sebevražedný útok v King George Street v Jeruzalémě v roce 2002, druhý sebevražedný útok v roce 2002 provedený ženou na kontrolním stanovišti na hlavní silnici u Jeruzaléma a útok se zbraní na French Hill v severním Jeruzalémě.
V roce 2001 byl při pokusu o zatčení během přestřelky s vojáky zraněn, ale podařilo se mu uprchnout. Zranění mu způsobila handicap a on snížil svou účast na aktivních operacích. Podle bezpečnostních představitelů se ale i tak ve velkém měřítku účastnil plánování nových útoků.
Při několika příležitostech se představitelé Palestinské samosprávy pokusili s Izraelem dohodnout na tom, že by byl Šawišovi umožněn odchod ze země kvůli operaci v zahraničí, rozhovory však nikdy daleko nepokročily.

29.05.2007 00:00 2