Praha Jeruzalém

Nejnovější program Palestinské televize pro děti s postavičkou pozoruhodně podobnou Myšákovi Mickeymu dosahuje velkého úspěchu a pozorně ho sleduje mládež v Judsku, Samaří a Pásmu Gazy.
Vzkaz, který ve svém programu Myšák Farfur přináší se ale zásadně od amerického originálu liší.
V posledním dílu, která přeložila organizace Palestinian Media Watch, přerušuje Farfur lekce zdravého rozumu a dětské vtípky  proti-izraelskou propagandou.
Farfur učí děti, že Izrael představuje „utiskující, napadající sionistickou okupaci“, proti které se musí „bojovat“ za každou cenu.
Další postavička programu, Saraa, dodává, že jednoho dne se Alláh dětí zeptá, jak moc nebo jak málo udělaly pro ochranu mešity Al Aksá před Židy.
Farfur a Saraa dál pokračují vysvětlováním, že jednoho dne bude Islám dominovat světu a že se děti musejí pětkrát denně modlit v mešitě, dokud se všechna kolena neohnou před Alláhem.
Ředitel Palestinian Media Watch, Itamar Marcus, poznamenal, že využití postavičky založené na podobnosti k milované slavné ikoně jako je Myšák Mickey, k učení islámské nadvlády a odporu jako islámské povinnosti, je silná a efektivní cesta k indoktrinaci dětí.“

07.05.2007 00:00 4