Praha Jeruzalém

Jeruzalémský městský soud odsoudil Vanunua k šesti měsícům vězení poté, co byl usvědčen z porušení podmínek, za kterých byl v dubnu 2004 propuštěn z vězení. Kromě toho dostal Vanunu také tříletou podmínku.
V dubnu loňského roku byl Vanunu usvědčen z porušení 15ti podmínek, které mu zakazovaly kontaktovat zahraniční novináře a opustit zemi.
„Nejedná se o obžalovaného, který by udělal chybu, byl nedbalý nebo nevěděl, co bylo v příkazu napsáno,“ napsal v rozsudku soudce Joel Zur. „Chápal ho perfektně, ale nesouhlasil se stanovenými zákazy.“
„Není snadné rozhodnout o uvěznění za jeho opakované útoky, zvláště pak po tom, kdy strávil již tak dlouhý čas ve vězení, většinu z toho na samotce. Zdá se ale, že obžalovaný prokázal absolutní pohrdání nařízeními.“
Původní obvinění obsahovalo 22 různých prohřešků proti nařízení. V průběhu jednání bylo ale upraveno a Vanunu čelil 19ti, ze čtyř z nich byl osvobozen.
Vanunu podle obvinění hovořil se zahraničními novináři a poskytoval jim nové informace a detaily o izraelském jaderném programu. Osvobozen byl z obvinění, které zahrnovalo rozhovory se zahraničními novináři přes videochat a hlasový chat.
Vanunu byl v roce 1986 odsouzen k 18letům vězení poté, co poskytl neautorizovaný rozhovor britským novinám o své práci v izraelském reaktoru Dimona, ve kterém odhalil informace o izraelském jaderném arzenálu. Od svého propuštění vede kampaň proti Izraeli ve které  požaduje odzbrojení a popírá izraelská obvinění, že pokud by mu bylo umožněno emigrovat, mohl by rozhlásit další informace.

02.07.2007 00:00 17