Praha Jeruzalém

V několika minulých dnech vytvořili militanti z Abbasovy organizace Fatah novou teroristickou buňku v oblasti severu Západního břehu. Buňka používá název Brigády Abu Ammara a hodlá útočit proti Izraeli.
Tento krok následuje poté, co premiér Olmer nabídl minulý týden amnestii pro 178 bojovníku ze strany Fatah, mezi nimi jsou i vysocí představitelé militantní odnože této organizace (Brigády mučedníků od al-Aksa). Tito militanti podepsali dokument, podle kterého se vzdávají terorismu.
Podle vysokých palestinských zdrojů izraelští představitelé na setkání s palestinskými představiteli minulý týden řekli, že se izraelská armáda z velké části zdrží protiteroristických operací proti členům Fatahu (i proti členům Brigád mučedníků od al-Aksa), dokonce i proti těm, na které se amnestie nevztahuje. Byly to právě Brigády mučedníků od al-Aksa, kdo se přihlásil k odpovědnosti za všechny sebevražedné teroristické útoky v Izraeli v posledních třech letech.
Vůdcem buňky Brigád Abu Ammara je Abu Muhammad. Organizace byla původně založena v roce 2004 jako odnož Brigád al-Aksa. Skupina byla založena ve vzpomínce na Jásira Arafata, který byl znám také pod jménem Abu Ammar. Abu Muhammad řekl, že jeho nová buňka Brigád Abu Ammara na Západním břehu zformovaná v těchto dnech, je složena z „desítek“ bojovníků Fatahu, kteří  neodevzdali své zbraně, jak tomu měli podle dohody o amnestii s Izraelem učinit. Brigády Abu Ammara podle něj pracovaly jako součást Fatahu, ale útoky s vedením Fatahu koordinovány nebyly. Útoky podle něj budou pokračovat i když Izrael prohlásil, že se zdrží akcí proti bojovníkům organizace Fatah. Členové organizace prý již spáchali útoky proti izraelským vojákům na severu Západního břehu. Mělo se dvakrát jednat o střílení a jednou o nepovedený útok granátem. Členy organizace prý mohou být i členové Brigád mučedníků od al-Aksa, ale Brigády Abu Ammara prý i tak pracují nezávisle.
Abu Muhammad také napadl členy Brigád al-Aksa, kteří akceptovali dohodu o amnestii s tím, že „zanedbávají odpor a dovolují ostatním skupinám, jako je například Islámský džihád, aby hrály důležitou roli v boji proti okupaci.“ Členové jeho buňky by prý zbraně nikdy neodložili.
„Dokonce i když jsme neútočili na Izrael, zabíjeli jsme palestinské kolaboranty s Izraelem. Co když se teď jejich rodiny budou chtít pomstít? Potřebujeme své zbraně abychom se mohli bránit,“ řekl.
Abu Muhammad také řekl, že se jeho buňka nechce věnovat sebevražedným útokům a soustředí se je na cíle na Západním břehu. Podle izraelského bezpečnostního představitele je zformování buňky Brigád Abu Ammara  pro militanty z Fatahu způsobem, jak útočit na Izrael, aby se zároveň od útoků mohli distancovat podle svých závazků boje proti terorismu.
Minulý týden udělil premiér Olmert amnestii 178 vězněným ozbrojencům Fatahu. Kancelář premiéra vyjednává s Palestinskou samosprávou oficiální amnestii pro dalších 206 bojovníků Fatahu, mezi nimi i mnoho členů Brigád al-Aksa.
Bojovníci Fatahu, kteří dostanou amnestii, musejí vystoupit z tzv. polovojenských organizací a musejí se zavázat, že se vzdají terorismu. Hledaní militanti také musejí strávit týden v držení Palestinské samosprávy a musejí na tři měsíce omezit svůj pohyb pouze na oblast, ve které žijí. Po uplynutí tří měsíců se mohou volně pohybovat po celém Západním břehu. Vzhledem k tomu, že byli hledaní ozbrojenci kvůli hrozbám izraelských operací po dobu posledních pár let omezeni pouze na oblast svého bydliště, dává jim tato dohoda poprvé i svobodu pohybu.

24.07.2007 00:00 23