Praha Jeruzalém

Premiér Ehud Olmert se má v úterý ve své jeruzalémské rezidenci setkat s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Očekává se, že budou jednat o vytvoření dokumentu základních principů, aby byl hotov ještě před plánovanou listopadovou konferencí ve Washingtonu.
Nejprve se setkají celé vyjednávací týmy obou stran. Poté se Olmert s Abbásem přesunou do Olmertovy soukromé pracovny, kde budou jednat o tématech spojených s dokumentem základních principů. Očekává se, že Olmert Abbásovi nabídne dvě až tři schůzky během října, aby se ještě před konferencí dohodli na všech pravidlech pro vytvoření dvou států pro dva národy podle Cestovní mapy.
Abbás v rozhovoru pro palestinskou televizi řekl, že pokud dojde ke schůzkám, bude diskutováno mnoho témat, včetně každodenních problémů Palestinců, jako například přechody, vězni, bezpečnostní organizace, ekonomika a mnohé další.
Řekl také, že je třeba ještě odpovědět na některé otázky související se summitem. Podle vlastních slov se zeptal americké ministryně zahraničí na otázky – kdy se bude summit konat, kdo se ho zúčastní a co se bude diskutovat, ale zatím nedostal odpověď.
Pokud má být oživena arabská mírová iniciativa, je podle Abbáse nutné, aby se summitu účastnily všechny relevantní strany, včetně Sýrie, Libanonu, Jordánska a Egypta.

28.08.2007 00:00 3