Praha Jeruzalém

Neznámá osoba se v sobotu pokusila zavraždit palestinského policejního velitele, Idrise al Džabariho, v jeho domě blízko Hebronu. Muž na policistu vypálil 17 střel a kriticky ho zranil. Podle palestinských informací byl pak zraněný policejní velitel odvezen do izraelské nemocnice.
Zdroje z Palestinské samosprávy se domnívají, že za střelbou stojí agenti Hamasu a že se jedná o odplatu za zatčení jejich společníků vládou Fatahu. Jedná se zatím ale pouze o spekulace a nikdo kvůli útoku ještě nebyl zatčen.
Pár dní před útokem provedla Palestinská samospráva další vlnu zatýkání ozbrojenců Hamasu ve většině částí Západního břehu včetně Hebronu, který je považován za baštu Hamasu. K zatýkání došlo také v al Džabariho vesnici Chalchul blízko Hebronu. Členové Hamasu poté chtěli proti zatýkání protestovat, ale palestinská policie jim v tom zabránila.
V sobotu okolo třetí hodiny ráno byl policejní šéf z Chalchulu, Idris al Džabari, na cestě domů, když na něj u jeho domu čekal neznámý muž, který zahájil střelbu a al Džabariho kriticky zranil.
Sobotní útok přinesl obavy, že pokud dojde k další vlně zabíjení, bude jen velmi obtížné ji ukončit. Hamas během posledních dnů varoval organizaci Fatah, že se jejich trpělivost tenčí a že pokračující útoky proti jejich mužům budou mít za následek tvrdou reakci.

12.08.2007 00:00 8