Praha Jeruzalém

Organizace Human Rights Watch (HRW) obvinila Hizballáh z toho, že se je snaží umlčet. Organizace HRW čelí v Libanonu silné kritice kvůli zprávě kritizující raketové útoky na Izrael v loňském roce.
HRW byla kvůli zprávě napadena jak Hizballáhem, tak i libanonskou vládou. Zpráva říká, že raketové útoky během loňské války mířily na izraelské civilisty a došlo tak k porušení válečného práva (mezinárodní humanitární právo vztahující se k válečnému konfliktu).
HRW plánovala vydat zprávu v Bejrútu ve čtvrtek. Hotel však po rozruchu v médiích zrušil povolení uspořádat tiskovou konferenci. Televize Al-manar,patřící Hizballáhu, uváděla zprávy kritizující HRW.
Sarah Leah Whitson, ředitelka blízkovýchodní a africké divize HRW, uvedla, že je pro ně poměrně znepokojivé, že Hiballáh neumí unést kritiku a snaží se spíše organizaci umlčet.
Hussein Rahhal, který vede v Hizballáhu divizi pro média, ale tvrdí, že ve zprávě jsou překrucována fakta. „Útočili jsme prvotně na vojáky a vojenské základny, ale hlavním cílem Izraele byli civilisté. Civilní oběti z naší strany byly pouze oběti nepřímé,“ uvedl.
Ve zprávě se ale říká, že bylo zjištěno, že „mnoho raket bylo vypáleno do oblastí, kde nebyl žádný zjevný legitimní cíl, což poukazuje na to, že byli úmyslně napadáni civilisté.“
Zprávu kritizoval i libanonský premiér Fouad Siniora. „Je nepřípustné, aby byli zabijáci a oběti pokládáni na roveň.“ K jeho kritice se Sarah Leah Whitson vyjádřila takto, „Libanonská vláda milovala naši zprávu, když byla kritická k izraelským akcím… Když je ale politicky citlivá, najednou se k té zprávě nemají.“
HRW již zveřejnila zprávu kritizující izraelské akce. Zveřejnila také prohlášení odsuzující taktiku obou stran – Izraele i Hizballáhu během války.

30.08.2007 00:00 5