Praha Jeruzalém

I  přes několik volání po zničení Izraele a opakovaném popírání holocaustu, byl Írán vybrán pro vedoucí pozici ve výboru, který bude plánovat Konferenci OSN proti rasismu, která proběhne v roce 2009.
Plánovací výbor, který se poprvé sejde 27. srpna v Ženevě, bude složen z okruhu dvaceti členských států OSN a bude mu předsedat Libye.
Rozhodnutí zahrnout do výboru také Írán, byl odsouzeno sledovateli OSN. „Jako mluvčí OSN pro rasismus, Írán totálně převrátí poselství a úlohu OSN,“ řekla Anne Bayefsky, hlavní editorka newyorského „Eye on the UN“.
„Írán je nyní schopen se zahalit vlajkou OSN jako vedoucí zástupce příští celosvětové konference proti rasismu, Durban II,“ dodala s odkazem na konferenci OSN proti rasismu z roku 2001 v jihoafrickém Durbanu, kde se objevilo nebývalé množství proti-sionistické rétoriky a výzev ke zničení Izraele.
V roce 2006 systém OSN směřoval nejvíce odsouzení za porušování lidských práv na Izrael, Spojené státy byly na čtvrtém místě, Írán byl v seznamu dále za nimi.
Mluvčí kanceláře vysokého komisaře pro lidská práva OSN zařazení Íránu mezi dvacet zmíněných států potvrdil, ale dodal, že Írán nemá ve výboru vedoucí pozici. Na dotaz, jak je možné, že stát který otevřeně popírá holocaust může zastávat takovou úlohu, mluvčí odpověděl: „Přípravný výbor je mezivládní orgán, což znamená, že státy byly volně vybrány. Rozhodovaly o tom členské státy.“
Podle Bayefsky byla struktura výboru OSN pro lidská práva efektivně převzata zeměmi Organizace islámské konference, což Libyi a Íránu umožnilo dostat se ke klíčovým pozicím.
„Státy byly vybrány Výborem pro lidská práva OSN, který je kontrolován Organizací islámské konference. Většinu křesel ve výboru mají africké a asijské regionální skupiny  a Organizace islámské konference má většinu v každé z nich. Západní státy nemají potřebný počet hlasů, aby tomu byly schopny zabránit.“
Podle Hillela Neurea, výkonného ředitele ženevské organizace UN Watch, kancelář vysokého komisaře pro lidská práva OSN selhala v podání vysvětlení, jak je možné, že ve výboru zasedne Írán. Podle něj se OSN vyhýbá odpovědi. „Zeptat se, proč by měl být Írán členem výboru a dostat odpověď, že Írán je členem výboru, to prostě není odpověď,“ říká.
Podle mnoha diplomatů to skončí fiaskem.  Jsou tu africké státy, které se skutečně o otázky rasismu zajímají a chtějí, aby se tato témata řešila. Je ostuda, že islámské státy hodlají rozvrátit tuto konferenci, stejně jako to již udělaly s Výborem pro lidská práva a s několika dalšími součástmi OSN, dodal Neuer.

24.08.2007 00:00 4