Praha Jeruzalém

Nemocnice v Jeruzalémě odmítá příkaz vlády, podle kterého má ochrnutou palestinskou dívku převézt do nemocnice v Ramalláhu. Nemocnice trvá na tom, že tam dívka nedostane potřebnou péči.
Šestiletá Maria Amin byla zraněna při loňském izraelském náletu na auto s teroristy z Islámského džihádu v Pásmu Gazy. Její babička, matka a starší bratr byli při útoku zabiti.
Ministerstvo obrany na tragédii odpovědělo tím, že Mariu, jejího otce a mladšího bratra nechalo převézt do Jeruzaléma a hradí jim náklady na živobytí a také náklady léčení v rehabilitačním centru Alyn pro malou Mariu.
Když léčení skončilo, ministerstvo nařídilo převoz Marii do nemocnice v Ramalláhu, kde chce pro rodinu koupit byt. Představitelé Alyn ale tvrdí, že nemocnici v Ramalláhu kontaktovali a bylo jim řečeno, že nejsou připraveni na péči o ochrnutou dívku, která potřebuje podporu respirátoru. Širlej Mejer z Alyn řekla, že Maria nepojede nikam, dokud nebude zajištěna odpovídající lékařská péče a pohoda. Mejer i dívčin otec již uspěli u nejvyššího soudu, který zatím dočasně nařízení ministerstva zastavil.
Maria sama řekla, že chce zůstat v Izraeli a nechce nikam odejít.

30.08.2007 00:00 3