Praha Jeruzalém

Čtyři Palestinci byli v pátek zabiti při přestřelkách, které vyvolali Palestinští ozbrojenci, kteří zaútočili na izraelské jednotky operující na Západním břehu a podél Gazy. V přestřelce byl zabit i 11letý chlapec, příbuzný hledaného člena Islámského džihádu.
Ve vesnici Seida severovýchodně od Tulkarmu, prováděly jednotky armády, pohraniční policie a Šin Bet zatýkání hledaných osob. Když se přiblížili k domu hledaného muže, dostaly se jednotky pod palbu palestinských ozbrojenců. Následovala přestřelka, při které byl zabit i 11letý chlapec. Armáda potvrdila, že zabila hledaného člena Islámského džihádu, ale neznala identitu druhého zabitého. Podle palestinských zdrojů se jednalo o Mahmúda Ibrahima Karnawiho, nevlastního bratra Sadiqa Mahmúda Odi, hledaného ozbrojence Islámského džihádu. Druhý hledaný ozbrojenec byl vážně zraněn a byl převezen do izraelské nemocnice. Jeden člen pohraniční policie byl lehce zraněn. Vojáci na místě objevili dvě útočné pušky AK-47 a munici.
Několik dalších Palestinců bylo zadrženo.

V pátek večer byli napadeni střelbou také vojáci hlídkující podél bezpečnostního plotu s Gazou, severně od přechodu Karni. Vojáci pak vstoupili asi 100 metrů dovnitř Pásma Gazy a po krátké přestřelce dva ozbrojence zabili. Podle představitelů armády ozbrojenci očividně čekali na izraelskou hlídku, aby ji mohli napadnout. „Tento incident dokazuje, že podél hranice není nikdy klid a že je tam mnoho pokusů napadnout bezpečnostní jednotky nebo proniknout do Izraele a spáchat útok tam,“ říkají vojenské zdroje.

24.08.2007 00:00 3