Praha Jeruzalém

V posledním vydání populárního britského časopisu New Statements, byl přirovnán program pro mladé lidi provozovaný izraelskou armádou, k palestinským letním táborům, kde jsou děti cvičeny k tomu, aby nenáviděly Židy a podnikaly proti nim teroristické útoky.
Novinář Matthew Holehouse v článku prohlásil, že je všeobecně známo, že Izraelci a Palestinci bez rozdílu útočí na civilisty na druhé straně. Snaží se dále tvrdit také to, že by britská židovská mládež, která cestuje do Izraele a účastní se programů pořádaných armádou, měla být viděna stejně, jako britští muslimové, kteří získají v zahraničí teroristický výcvik.
„Pokud by to byli 19letí britští muslimové, kteří by se učili střílet z kulometů a prošli výcvikem v Pákistánu nebo Jemenu, nezatkli bychom je všechny hned na letišti?“ ptá se Holehouse.
Michael Freeman, jehož Federace sionistické mládeže je jednou z těch, které mladé Brity posílají do programů izraelské armády, vydal prohlášení, ve kterém obvinil Holehouse z pokládání rovnítka mezi Izraelskou armádu a indoktrinaci palestinských dětí k zabíjení. „Pan Holehouse se pokouší vytvořit falešnou spojitost mezi výcvikovými tábory teroristů, které jsou vytvořené k tomu, aby naučily děti nenávidět a podporovaly je v tom, aby se staly sebevražednými útočníky, jejichž cílem je zabít nebo zmrzačit nevinné civilisty, s programem, který umožňuje mladým lidem ze zahraničí pochopit roli izraelské armády ve společnosti a setkat se s izraelskými vrstevníky, kteří jsou kvůli existenčním hrozbám, kterým Izrael čelí, v 18 let povolávání do armády.“
V armádních programech se z části jedná o velice omezený výcvik podobný armádnímu a z části o práce jako je výuka angličtiny na školách, dobrovolnické práce v nemocnicích, práce u Magen David Adom (izraelská záchranná služba), v některých případech se jedná i o práci s Palestinci na hranici s Gazou nebo práci v domovech důchodců.

Pro představu o tom, jak vypadají letní tábory palestinských teroristických organizací, shlédněte následující video. Jedná se konkrétně o letní tábor hnutí Fatah. V současnosti se těmto aktivitám věnuje ve větší míře spíše Hamás.

Novinářka: „Mohl byste mi vysvětlit, proč Fatah trénuje děti, jak používat zbraně a v ulicích pak nastavovat svůj život? Děkuji.“
Arafat: „Dejte mi důkaz, že to co říkáte, je pravda.“

Těmto dětem je od 7 do 16 let a vědí jak válčit. Důraz je kladen na to, jak rozložit a složit Kalašnikov.
Chlapec:
„Učíme se, jak vyhnat našeho nepřítele z naší země.“

Následuje rozhovor s matkou, jejíž syn byl při násilných protestech proti vojákům zabit. Je hrdá na to, jak její syn zemřel.
Matka: „Chtějí bojovat a osvobodit Palestinu. Kdybysme všichni zastavili naše syny, nebyly by boje, není to jen na mě.“
Novinářka: „Ale jemu bylo jen 13 let. Je správné, aby děti bojovaly ve válce dospělých?“
Matka: „Není to dítě, je to mladý muž a tohle je věk, kdy jdou všichni ven a házejí kameny na vojáky a bojují, jak bych ho mohla zastavit?“
Babička jde ještě dál. „Pokud všichni zemřou a tohle bude naše poslední dítě, pošleme ho také bojovat.“

Fatáh pořádá dětské letní tábory. Ráno se děti učí historii Palestiny, odpoledne taktiku povstání. Jak se krýt, jak poskytnout první pomoc na bojišti a jak podříznout Izraelcům krk, to vše mají na programu. Každé léto projde těmito tábory 10 000 dětí. Samospráva stále trvá na tom, že se nejedná o způsob přípravy dětí na boj, i když přesně tak to vypadá.

06.09.2007 00:00 3