Praha Jeruzalém

Íránský prezident v neděli oznámil, že jeho země nyní provozuje 3 000 centrifug na obohacování uranu, což byl dlouhodobý íránský cíl. Zpráva Mezinárodní agentury pro atomovou energii OSN přitom tvrdí, že obohacování uranu bylo zpomaleno a že Írán při šetření spolupracuje, což by mohlo zastavit zavedení třetího kola sankcí proti Íránu.
„Západ si myslel, že se íránský národ jen díky rezoluci vzdá. Nyní jsme ale udělali další krok v jaderném vývoji a spustili více než 3 000 centrifug, každý týden instalujeme novou kaskádu,“ řekl Ahmadinežád skupině studentů v pořadu na internetových stránkách státní televize.
Írán předtím oznámil provozování 3 000 centrifug již v dubnu, ale Mezinárodní agentura pro atomovou energii řekla, že tehdy měl Írán v provozu jen 328 centrifug v podzemí obohacovacího zařízení Natanz v centrální části Íránu. V poslední zprávě pak Agentura uvedla, že Írán provozuje přibližně 2 000 centrifug a dalších 650 testuje.
Rada bezpečnosti OSN již schválila dvě sady sankcí proti íránským jednotlivcům a společnostem zapojeným do jaderného a raketového programu. Rezoluce také nařídily zemím, aby přestaly dodávat Íránu materiál a technologie pro tyto programy. Poslední zjištění by mohla dát podnět k třetí sadě sankcí.
Íránským cílem pro zařízení Natanz, které je jediné pod úplnou kontrolou mezinárodní komise, je 54 000 centrifug, což je dostatečné množství pro desítky jaderných zbraní ročně. Írán však stále trvá na tom, že jeho jaderný program je mírový a je určen čistě k pokrytí budoucích energetických potřeb.

03.09.2007 00:00 13