Praha Jeruzalém

Předklad dnešního pořadu:

00:03 – 00:30
Noviny syrské vlády tvrdí, že USA podporují narušení syrského vzdušeného prostoru Izraelem tím, že se k tématu nevyjadřují. Dále tvrdí, že incident byl společnou operací Washingtonu a Tel Avivu. Turecko oznámilo, že na svém teritoriu našlo dvě izraelské letecké palivové nádrže.

00:31 – 00:53
Místní média spekulují o důvodech izraelského narušení syrského vzdušeného prostoru. Jedna spekulace mluví o tom, že přelet nad syrským teritoriem mohl být pokusem izraelského komanda o únos syrského ministra, kterého by pak vyměnili za unesené vojáky Eldada Regeva a Ehuda Goldwassera. Jiná spekulace zase hovoří o tom, že přelet měl být pokusem o nalezení letecké cesty pro případný budoucí útok na Írán. Arabská stanice Al-Arabíja zase tvrdí, že se mělo jednat o pokus zničit syrské rakety dodané Ruskem.

00:54 – 01:09
Při pátačních střetech v Gaze mezi stoupenci Fatahu a ozbrojenci Hamásu bylo zraněno minimálně 70 Palestinců. Členové Hamásu se jim s puškami a obušky snažili bitím zabránit v modlitbách na veřejných prostranstvích v Gaze, které měly sloužit jako protest proti vládě Hamásu v Gaze.

01:10 – 01:24
S odkazem na izraelský přelet nad syrským územím vyzval vůdce islámského hnutí, šejch Raed Salah, že pokud zůstanou zticha, izraelský teror dosáhne do každé muslimské země. „Říkám Izraelcům, vy a vaše okupace zmizíte,“ řekl v pátek Salah.

01:25- 1:40
Ve svém prvním vystoupení za poslední tři roky k výročí 9/11, Usáma Bin Ládin řekl, že USA byly zranitelné i přes svou ekonomickou a vojenskou sílu. Nemluvil o žádné specifické hrozbě, ale řekl, že by Američané měli konvertovat k islámu.

01:41 – 01:56
Izrael porazil Chorvatsko 80-75 v prvním zápase druhé části evropského šampionátu Eurobasket 2007 v Madridu. V neděli se utkají s Portugalskem, ve středu se Španělskem.

01:57 – 02:13
Izrael se dnes v noci v Anglii utká s domácím týmem v kvalifikačním utkání o postup na ME ve fotbale. Podle trenéra izraelského týmu bude zápas obtížný, ale bude pro Izrael výzvou.

02:14 – 02:30
Jinde na Infolive.Tv: Děti ze Sderotu hovoří o životě ve strachu před útoky raket Kassám a Budoucnost izraelské pitné vody založená na odsolování mořské vody.

Dále – záběry z údolí Hula

08.09.2007 00:00 4