Praha Jeruzalém

[IMG R 10027]O tom, že je izraelský film „Kapela přijela“ bojkotován na filmovém festivalu v Káhiře jsme vás již informovali. Izraelští autoři zaslali film na festival v domnění, že příběh o egyptské policejní kapele, která je kvůli chybě nucena strávit nějaký čas v izraelské vesnici, by mohl egyptské publikum zajímat. Egyptští diváci by prý ale podle pořadatelů nepřekousli milostnou scénu mezi Izraelkou a Egypťanem (která je sama o sobě ve filmu pouze naznačena). Organizátoři festival navíc řekli, že jsou proti jakémukoliv kroku, který by naznačoval normalizaci vztahů s Izraelem. Film, který je nejvíce oceněným izraelským filmem tohoto roku a sbírá ocenění i na zahraničních filmových festivalech, tedy v Káhiře na festivalu promítán nebude. Nyní ale bylo rozhodnuto o tom, že se jeho promítání v Egyptě přeci jen uskuteční. Zásluhu na tom má izraelský velvyslanec v Egyptě, Šalom Cohen, který film viděl v Izraeli a velmi se mu líbil. Film tak bude v Egyptě promítnut na speciálním promítání organizovaném izraelskou ambasádou, které se bude konat těsně po skončení festivalu, na který Izrael nebyl pozván.
Promítání se shodou okolností uskuteční v den 30. výročí historické návštěvy bývalého egyptského prezidenta Anwara Sadata v Jeruzalémě, kde slíbil prolomit psychologickou bariéru mezi Izraelem a Egyptem. Promítání se osobně zúčastní režisér filmu, Eran Kolirin, pozvánka bude zaslána egyptským obchodníkům, kteří mají styky s izraelskou ambasádou, intelektuálům, osobám z médií a zahraničním velvyslancům.

Zmíněný film měl být také izraelským želízkem v ohni v boji o Oscara. Více než 50% dialogů je ale v angličtině a proto se film soutěže o nejlepší neanglicky mluvený film účastnit nemůže. Nahradí ho zřejmě jiný izraelský film. Více si můžete přečíst zde.

25.10.2007 00:00 12