Praha Jeruzalém

Íránská státní televize citovala velitele Revolučních gard když řekla, že Írán je schopen během první minuty po možném útoku vypálit na nepřátelské základny 11 000 raket. Generál Mahmúd Chagarbaghi, velitel Revolučních gard pro rakety řekl, že Írán identifikoval všechny nepřátelské pozice a je připraven odpovědět na útok do méně než minuty.
„Nepřátelské základny a pozice byly identifikovány… Pozemní jednotky Revolučních gard vypálí na identifikované nepřátelské pozice 11 000 raket během první minuty agrese proti íránskému území,“ citovala televize Chaharbaghiho.
Chaharbaghi nespecifikoval základny ani nepřátele a USA ani Izrael neoznačil přímo jménem. Američané ale mají na amerických základnách v Perském zálivu 40 000 vojáků, dalších 20 000 pak v blízkovýchodních vodách. Dalších 160 000 amerických vojáků je v sousedním Iráku a dalších 25 000 v Afghánistánu.
Polooficiální íránská tisková agentura Fars také citovala Chaharbaghiho, který měl říci, že íránské rakety, které mají schopnost vyhnout se radarům, pokrývají celý Perský záliv a irácko-íránskou hranici.
Írán za poslední měsíce hovoří o přípravách na válku poměrně často. Minulý měsíc uspořádal velkou vojenskou přehlídku a oznámil také vylepšení raket Šaháb 3, které mají dolet asi 2 000 km a jsou schopné zasáhnout Izrael a mohou nést jaderné hlavice.
Admirál William Falcon, vysoký americký vojenský velitel na Blízkém východě, ale před měsícem řekl, že si myslí, že Írán není tak silný jak sám sebe popisuje – ani vojensky, ani ekonomicky a ani politicky.

20.10.2007 00:00 2