Praha Jeruzalém

[IMG R 10141]Íránská policie se rozhodla podniknout rázná opatření proti „nevhodnému chování párů na veřejnosti“, oznámila to v neděli íránská agentura FARS.
„Pokud jde někdo po ulici se svým partnerem a spáchá prohřešek, vypořádáme se s tím,“ řekl šév mravní policie, Ahmad Ruzbahani.
Íránské zákony zakazují ženám, aby byly na veřejnosti spatřeny s mužem, který není jejich rodiný přískušník. Ne všichni Íránci to ale dodržují a scházejí se se svými protějsky ve veřejných parcích. Policie se ale nyní rozhodla ukončit tento rozrůstající se fenomén a zakázala párům držet se na veřejnosti za ruce. Podle Ruzbahaniho byly k „mravnému chování“ vyzvány také sezdané páry. „Neměly by se chovat nevhodným způsobem nebo takovým způsobem, který přitáhne pozornost,“ řekl. Jiní policejní představitelé řekli, že líbání na veřejnosti bylo také striktně zakázáno.
Mezitím se minulý týden objevila zpráva, podle které mladá studentka medicíny, 27letá Zuhara Bani, spáchala sebevraždu poté, co byla přistižena mravnostní policií v parku se svým přítelem. Byla odvedena do vazby, kde se po 48 hodinách od zadržení oběsila na kusu oblečení.
Rozsáhlá kampaň za vynucení „mravnosti“ byla v Íránu odstartována před šesti měsíci a vzbudila odpor. Umírnění kritizují režim, zatímco konzervativní část íránské společnosti kampaň velebí a tvrdí, že přispěla ke zvýšení osobní bezpečnosti a mravnosti.

22.10.2007 00:00 10