Praha Jeruzalém

[IMG L 10027]Izraelský film Bikur Ha-Tizmoret, známý spíše pod svým mezinárodním názvem „The Band′s Visit“ (Kapela přijela), který získal osm ocenění Ofir na udílení izraelských filmových cen, sbírá další ocenění. Během jednoho dne se mu podařilo získat cenu velké poroty a cenu diváků na mezinárodním filmovém festivalu v Kodani a také athénskou cenu za nejlepší režii. Již dříve byl film oceněn také v Cannes, Mnichově a Jeruzalémě.
Film, který byl prodán do distribuce již v 52 zemích světa, se nyní připravuje na boj o amerického Oscara.
Film vypráví příběh egyptské policejní kapely, která přiletí do Izraele a omylem se dostane do malého odlehlého městečka, kde se musí chtě nechtě nějak integrovat do místní společnosti. Shodou okolností bylo promítání tohoto filmu zakázáno právě na festivalu v Egyptě. Důvodem je milostná scéna mezi Izraelkou a jedním z egyptských hudebníků. Pikantní scéna je sice pouze naznačena, egyptskými diváky by ale i tak prý nebyla dobře přijata. Navíc se proti jeho uvedení postavila i egyptská herecká asociace, která pohrozila, že pokud se film na festivalu promítat bude, herci na festival nepřijedou.
V České republice byl film promítán na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Promítání se zúčastnil i režisér filmu, Eran Kolirin.

03.10.2007 00:00 6