Praha Jeruzalém

Arabští občané Izraele byli svými vůdci a vládními představiteli v sobotu varováni před dobrovolnou službou v armádě. Izraelští Židé mají službu v armádě povinnou, arabští občané ale ne. Přesto jich každý rok několi stovek do armády dobrovolně nastoupí.
I přes časté snížnosti na to, že si někteří izraelští Arabové připadají jako sociální vyděděnci, prohlásil arabský poslanec Knessetu, Džamal Zahalka, že Arabové, kteří v armádě sloužili, by byli svými soukmenovci pokládáni téměř za malomocné. „Každý, kdo prošel vojenskou sužbou by se stal malomocným a arabská komunita by ho ze svého středu vypudila,“ řekl Zahalka. „Vidíme snahu o dobrovolnou službu jako snahu a izraelifikaci naší mládeže a s tím máme zásadní problém.“
Zahalka nyní veda stranu Balad, jejíž minulý předseda, Azmi Bišara je nyní na útěku. Opustil Izrael během vyšetřování, které později odhalilo, že pomáhal libanonskému Hizballáhu během loňské války.
Kontroverzní Šejch Ra’ed Salah dokonce řekl, že by Arabové nejen neměli dobrovolně sloužit v armádě, ale měli by rebelovat proti zákonům Izraele. Salah mě v minulosti problémy se zákonem kvůli finanční pomoci teroristické organizaci Hamás.
[IMG R 10164][IMG L 10163]

28.10.2007 00:00 1