Praha Jeruzalém

Vrah Jicchaka Rabina, Jigal Amir, podal žádost o opuštění věznice v souvislosti s blížícím se narozením jeho prvního syna a následnou obřízkou. Vězeňská služba prý bude zvažovat jeho žádost stejně jako jakoukoliv jinou, ale podle představitelů vězeňské služby pravděpodobně nebude opuštění věznice povoleno. Proti vyhovění žádosti se stavějí i někteří politici.
Pravicová organizace „Výbor pro demokracii“ se naopak snaží o úplné propuštění Amira (již jsme vás informovali).
Jigal Amir se během pobytu ve vězení zasnoubil a později v zastoupení oženil s Larisou Trembovler. Amir požádal vedení věznice o možnost zplodit dítě prostřednictvím umělého oplodnění. I kvůli porušení pravidel věznice mu nebylo povolení uděleno. Později ale byla jemu a jeho manželce ve věznici umožněna desetihodinová manželská návštěva, při které pravděpodobně došlo k početí dítěte, které se má brzy narodit.
Knesset před několika lety schválil zákon, který neumožňuje podmínečné propuštění, změnu trestu, ani udělení milosti osobě, která zavraždila premiéra. Jedinou takovou osobou, která je v izraelské věznici držena, je v současnosti pouze Jigal Amir.

15.10.2007 00:00 5