Praha Jeruzalém

[IMG R 10143]Britský nedělník Sunday Times informoval, že britské speciální jednotky SAS překročily v posledních měsících několikrát íránskou hranici, aby se střetly v utajené pohraniční válce se speciálními jednotkami al-Quds íránských Revolučních gard. Podle Británie a USA jsou jednotky al-Quds odpovědné za výcvik a vyzbrojování ší′itských milicí v Iráku.
Mělo dojít nejméně k šesti intenzivním bojům mezi SAS a pašeráky zbraní tvořenými íránskými a iráckými síítskými ozbrojenci. Britští velitelé jsou znepokojeni tím, že Írán zneužívá příměří mezi iráckými milicemi k intenzivním dodávkám zbraní pro přípravu ofenzívy proti jejich základně u letiště v Basře.
Jednotky SAS operují v provinciích Majsan a Basra spolu s australskými SAS a speciálními americkými jednotkami. Společně hlídají hranici a přepadávají pašeráky, kteří přivážejí rakety země-vzduch a komponenty pro bomby.
Pohraniční boje se odehrávají v době vystupňované zpravodajské činnosti proti Íránu, kterou pro Británii provádí 70 znalců jazyka Fársí. Británie pak informace sdílí se Spojenými státy. Nad Íránem by pak měly také přelétávat americké špionážní letouny U2.

22.10.2007 00:00 30