Praha Jeruzalém

[IMG R 10116]Zdálo se, že se Hamásu po jeho převratu v červnu tohoto roku v Pásmu Gazy podařilo alespoň částečně zastavit střety mezi opozičními palestinskými frakcemi. Během posledních dnů ale vzrůstají obavy, že se opět vrací bezpečnostní anarchie. Hnutí Hamás v poslední době oznámilo objevení sítě členů Fatahu, kteří jsou zodpovední za sérii explozí v Pásmu Gazy, které jsou namířené proti představitelům Hamásu, zejména členům speciálních bezpečnostních jednotek a jejich velení.
Během minulého týdne se dokonce Hamás střetl se členy Lidového výboru odporu, kteří byli považováni za spojence Hamásu. Od začátku týdne, kromě dvou dnů, pokračovaly střety mezi Hamásem a příslušníky klanu Khiles ve čtvrti Sajaiyeh. Klan Khiles patří k nejsilnějším klanům v Gaze a je napojený na hnutí Fatah. Při přestřelce byli zabiti minimálně tři členové Hamásu a tři civilisté, včetně 13letého chlapce. Asi 30 Palestinců bylo zraněno. Střety pokračovaly i v sobotu večer, poté co selhaly snahy ostatních skupin o vyjednávání. Hamás oblast uzavřel, aby klan odzbrojil.
Palestinské organizace mezitím kontrolují střety, ke kterým došlo mezi Hamásem a Islámským džihádem na jihu Gazy ve městě Rafáh. Minimálně jeden člověk byl zabit a asi 7 zraněno při přestřelce, která se strhla po zatčení dvou členů Islámského džihádu Hamásem. Islámský džihád stanovil ultimátum pro propuštění svých členů a poté unesl asi 15 ozbrojenců Hamásu. Ozbrojenci Islámského džihádu zahájili střelbu na policejní stanici a vysoký představitel bezpečnostních jednotek Hamásu na přechodu Rafáh byl vážně zraněn.
Podle některých zdrojů z Gazy může tato krize ohrozit kontrolu Hamásu nad Gazou. Hamás se prý zřejmě opil mocí a neváhá nyní bojovat ani proti skupinám, které dříve považoval za spojence.

21.10.2007 00:00 2