Praha Jeruzalém

[IMG R 10087]Členové Knessetu reagovali rychle na oznámení premiéra Olmerta o jeho zdravotním stavu a přejí mu rychlé a úplné uzdravení. Premiér Olmert dnes na tiskové konferenci oznámil, že trpí rakovinou prostaty ve stádiu T1, které nevyžaduje chemoterapii ani ozařování a že hodlá ve své funkci pokračovat.
Opoziční vůdce Benjamin Netanjahu se také přidal s přáním brzkého uzdravení. Stejně tak i vůdce strany Avodah (Strana práce) a současný ministr obrany, Ehud Barak, který také věří v to, že Olmert i nadále bude pokračovat ve své práci.
Poslanec Arieh Eldad ze strany Národní jednoty – Národní náboženské strany, který je sám civilním povoláním lékař řekl, že Olmert by kvůli svému zdravotnímu stavu rezignovat neměl, protože tento druh onemocnění nesnižuje jeho schopnost pracovat. Měl by prý ale rezignovat z jiného důvodu – kvůli selháním kterých se dopustil.
Poslanec Ran Cohen ze strany Meretz Olmerta pochválil za to, že se o informace o svém zdravotním stavu podělil s veřejností a také řekl, že kvůli svému zdravotnmu stavu Olmert rezignovat nemusí, ale měl by rezignovat kvůli rozhodnutím během druhé libanonské války a policejním vyšetřováním.
Předseda parlamentního ústavního výboru, Menachem Ben Sasson (Kadima) také zastává názor, že má Olmert dále pokračovat v práci a kvůli zdravotnímu stavu nerezignovat.
Poslanec Ahmad Tibi (Spojená arabská kandidátka – Ta′al), v civilu také lékař řekl, že premiér udělal dobře, že veřejnost o svém stavu informoval.
Palestinský vyjednavač Saeb Erekat také popřál Olmertovi rychlé uzdravení a doufá, že budou i nadále splupracovat na řešení pro vznik dvou států. Erekatův současný nadřízený – Mahmúd Abbás se v minulosti z rakoviny prostaty vyléčil.
Olmert všem za jejich přání brzkého uzdravení poděkoval, „Nejsem schopem všem co mi telefonovali zavolat zpět. Je to povzbudivé a všem děkuji.“

29.10.2007 00:00 2