Praha Jeruzalém

Prezident Sarkozy a ředitel Jad
</p><p>Vašem, Avner Shalev

Ředitel izraelského památníku holocaustu Jad Vašem, Avner Shalev, byl v Elysejském paláci oceněn francouzským řádem Čestné legie z rukou prezidenta Nicholase Sarkozyho. Sarkozy napsal Shalevovi v dopise, že mu řád hodlá udělit za jeho vynikající práci pro zachování památky holocaustu ve světě.
„Toto ocenění je pro muže, který proměnil Jad Vašem v centrum vzdělávání mladších generací z různých prostředí,“ napsal prezident Sarkozy v dopise Shalevovi.
Ceremonie se v Elysejském paláci zúčastnili politici, vědci a vedoucí představitelé židovské komunity. Shalev, který byl ředitelem Jas Vašem jmenován v roce 1993, vyjádřil v telefonickém rozhovoru pro Ynet překvapení a údiv nad tím, odkud toto rozhodnutí vzešlo.
Ceremonie nebyla první příležitostí pro setkání těchto osobností. Shalev osobně doprovázel Sarkozyho při jeho návštěvě památníku ještě před svým zvolením prezidentem a dále se setkali v Paříži. Shalev prozradil, že byl poznamenán tím, jak hluboce byl Sarkozy expozicemi muzea Jad Vašem pohnut.
Dále má Shalev v pátek obdržet Cenu prince Asturiase za vynikající příspěvek k mezilidskému porozumění, mírovému spolužití a za boj proti nespravedlnosti a ignoranci.

26.10.2007 00:00 6