Praha Jeruzalém

[IMG R 10076]Mahmúd Abbás v pondělí řekl americké ministryni zahraničí, Condoleezze Riceové, že Izrael a Palestinci navrhují základní dokument, který by mohl nabídnout řešení některých zásadních témat dohody o konečném stavu.
Abbás a Riceová se setkali v Ramalláhu, aby spolu diskutovali o různých tématech před blížící se mírovou konferencí v Annapolis. Po setkání se společně zúčastnili tiskové konference. Během rozhovoru Abbás požádal Riceovou, aby jednala proti vyvlastňování palestinské půdy ve východním Jeruzalémě, proti archeologickým vykopávkám u brány Mugrabi a proti pokračující výstavbě bezpečnostního plotu. Naléhal také na to, aby Riceová tlačila na znovuotevření palestinských institucí v Jeruzalémě.
Ujistil dále ministryni, že Palestinská samospráva dělá vše co může, pro znovunabytí kontroly nad oblastmi v Pásmu Gazy, které jsou pod nadvládou Hamásu.
Riceová řekla, že se americký prezident, George W. Bush, rozhodl učinit konec izraelsko-palestinskému konfliktu a že je to jedna z největších priorit jeho vlády.
Dále ujistila, že blížící se mírová konference bude vážná a zásadní a že se nebude jednat pouze o příležitost dostat se do médií. Izrael a Palestinci podle Riceové mají tu nejserióznější snahu za celé roky, konflikt vyřešit. Nadešel podle ní čas pro vytvoření palestinského státu.

15.10.2007 00:00 2