Praha Jeruzalém

[IMG R 10100]

Spojené státy tlačí Izrael a Palestinskou samosprávu, aby dokončily návrhy společné deklarace zásad, která by umožnila prezidentu Bushovi rozeslat více pozvání na nadcházející mírovou konferenci v Annapolis.
Na své cestě po Blízkém východě Condoleezza Riceová intenzivně lobbovala  za účast arabů na konferenci v Marylandu, které by se měl zúčastnit i izraelský ministerský předseda Ehud Olmert a palestinský prezident Mahmúd Abbás. Dále také obvinila Írán ze zvyšování napětí v regionu, včetně nové podpory Hamásu.
Riceová by měla 4. až 6.listopadu navštívit Jeruzalém a Ramalláh, aby podpořila úsilí o společný dokument, který by mohl položit základy k jednání mezi Izraelem a Palestinou.
Návštěvě ministryně zahraničí bude předcházet příjezd poradce Národní bezpečnosti Stephen Hadley, jeho zástupce Eliotta Abramse a asistenta ministryně zahraničí pro blízkovýchodní záležitosti Davida Welche.
Již v nejbližších dnech by se měli Olmert a Abbás sejít v Jeruzalémě, aby se pokusili vyřešit problémy ohledně rozhovorů o společné deklaraci.
Člen palestinského týmu vyjednavačů Sáib Erekat uvedl, že týmy by již měly sestavovat dokument. Společný dokument by měl sloužit jako základ rozhovorů o státní suverenitě, které by měly být uzavřeny v srpnu, než v Americe naplno začnou prezidentské volby.

25.10.2007 00:00 10