Praha Jeruzalém

[IMG R 10160]Syrský ministr zahraničí ve středu opět popřel zprávy o tom, že na satelitních snímcích místa, na které Izrael před více než měsícem zaútočil, je jaderné zařízení, Má to prý být jen další součást kampaně proti Sýrii. Opětovné popření přišlo poté, co byla vydána zpráva citující experty, kteří tvrdí, že na snímcích pořízených před izraelským útokem, je rozestavěná budova, která je designem podobná severokorejskému jadernému reaktoru, který je schopen produkovat jaderný materiál.
Zástupci OSN minulý týden oznámili, že začali analyzovat satelitní snímky místa, na které měl Izrael útočit. Jedná se  první nezávislé zjištěno toho, zda skutečně Damašek skrývá tajné jaderné zařízení. Existovaly zde úvahy, že se jedná o snímky získané od americké zpravodajské služby, podle jednoho z diplomatů OSN se má ale jednat o komerční snímky. Zdroj z OSN řekl, že podle počátečních zjištění není žádný důkaz o tom, že by se mělo jednat o jaderné zařízení, dodal však, že vyšetřování stále probíhá.
Sýrie tvrdí, že budovy, které Izrael zasáhl, byly nepoužívaní vojenské budovy, objevují se však stále zprávy o tom, že by se mohlo jednat o jaderné zařízení, na jehož výstavbě spolupracovala Sýrie se Severní Koreou. Severní Korea toto obvinění popřela a podle vlastních slov se žádného jaderného programu na Blízkém východě neúčastní.

25.10.2007 00:00 3