Praha Jeruzalém

[IMG R 10142]Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii, Mohammed ElBaradei, v rozhovoru pro francouzský list Le Monde řekl, že Írán bude potřebovat asi 3-8 let pro vytvoření jaderných zbraní. „Nemůžu soudit jejich záměry,pokud ale budeme předpokládat, že Írán usiluje o jaderné zbraně, bude jim to trvat 3-8 let, než se jim to povede,“ řekl.
Všechny zpravodajské agenutry se na tom podle něj shodují. „Chci lidi zbavit domnění, že Írán bude od zítřka hrozbou a že jsme teď konfrontováni s tím, zda by měl být Írán bombardován nebo by mu mělo být umožněno, aby jadernou bombu měl,“ řekl tento držitel Nobelovy ceny. „V této situaci ještě nejsme. Irák je zářním případem toho, jak v mnoha případech použití síli situaci zhoršuje, místo aby jí řešilo.“
V pondělí také íránská zpravodajská agentura IRNA oznámila, že prezident Mahmúd Ahmadinežád vyzval arabské státy, aby se nezúčastnily mírové konference v Annapolis. Ahmadinežád varoval arabské státy, aby „nepadly Izraeli do pasti,“ a dodal, že Izrael a USA se mohou pokusit „využít“ státy, které mírovou konferenci navštíví.
K neúčasti na mírové konferenci v minulosti vyzval také nejvyšší íránský vůdce, Ajatoláh Ali Chomejní, stejně tak i představitelé Hizballáhu, Hamásu a dalšách teoristických organizací.

22.10.2007 00:00 5