Praha Jeruzalém

[IMG R 10086]Vrchní velitel armády, Gabi Aškenazi, v pondělí vyjádřil svůj odmítavý postoj se zařazením 16členů Fatahu z Gazy na seznam vězňů, kteří by měli být propuštěni jako gesto dobré vůle Mahmúdu Abbásovi před konferencí v Annapolis.
Aškenazi se nicméně během vládního zasedání, na kterém bylo propuštění 441 palestinských vězňů, včetně těchto členů Fatahu, schváleno, neozval. Proti návrhu premiéra Olmerta na propuštění vězňů hlasovali ministři Avigdor Lieberman, Šaul Mofaz a také ministři ze strany Šas.
Zdroje z premiérovy kanceláře tvrdí, že tento krok nebrání snahám o osvobození uneseného vojáka Gilada Šalita, protože prý nikdo z propouštěných není členem Hamásu ani skupin, které jsou na tuto islámistickou skupinu napojeny.
„Ukáže to Hamásu, že jen jednáním je možné získat ústupky,“ řekl zdroj z Olmertovy kanceláře.
Aškenazi vysvětlil svůj nesouhlas s propouštěním členů Fatahu z Gazy tím, že tento krok neposílí Abbáse ani palestinského premiéra Salama Fajáda a zdůraznil fakt, že Izrael v nedávné době prohlásil Gazu za nepřítelskou entitu.
Aškenazi byl proti propuštění palestinských vězňů původem z Gazy i  během minulého propouštění vězňů, ke kterému došlo před méně než dvěma měsíci během Ramadánu. Tehdy řekl, že takové gesto je nemorální, dokud je právě v Gaze zadržován unesený Gilad Šalit.

20.11.2007 00:00 2