Praha Jeruzalém

Zpravodajské informace vedly vojenskou policii k vyšetřování izraelského vojáka, obyvatele jžního Izraele, který je podezřelý z krádeže výzbroje, kterou si „vypůjčil“ od izraelské armády a z bojiště během druhé libanonské války.
Ynet se podařilo zjistit, že voják, který byl vyznamenán a získal také několik uznání, je podezřelý z ukrývání výzbroje ve svém domě a byl obviněn z velmi vážného přečinu napomáhání nepříteli. Tento přečin je ve vojenském právu velmi závažný a znamená, že voják buď přímo pomáhá nepříteli, nebo ohrožuje samotnou vojenskou operaci. Pokud z něj bude voják usvědčen, hrozí mu trest odnětí svobody až na 10let.
Ve vojákově domě se podařilo nalézt velké množství výzbroje: 2,5 kg výbušnin, kouřové granáty, výbušné kouřové bomby a mnoho dalšího vybavení v hodnotě 30 000 šekelů (asi 140 000 Kč). V domě bylo objeveno také komunikační zařízení a odstřelovací puška.
Podle vyšetřování voják své zbraně používal i pro soukromé účely. Na své narozeniny například odpálil kouřový granát, jindy pak udělal totéž na zahradě za domem v přítmnosti dětí.
Vojenský prokurátor v obvinění soustředil 20 bodů a bude se snažit o to, aby byla vazba pro obviněného prodloužena na celou dobu procesu. Tento samotný případ je pro vojenský soud velmi ojedinělý.
Obhájce vojáka ale říká, že je obvinění přehnané. Některá z obvinění prý navíc nejsou podpořena důkazy.

22.11.2007 00:00 3