Praha Jeruzalém

[IMG R 10090]Během setkání se saudskoarabským králem Abdulláhem vyjádřil Mahmúd Abbás pesimismus ohledně vyhlídek na nadcházející mírovou konferenci. Mahmúd Abbás na Abdulláhově ranči poblíž Rijádu řekl, že Palestinci jsou velmi nešťastní z izraelské pozice, protože Izraelci podle něj prý nenabídli nic, co by mohlo zaručit úspěch konference. Spojené státy podle Abbáse musejí tlačit na Izrael, zejména co se Cestovní mapy, Arabské mírové iniciativy a rezolucí OSN týče. Podle palestinského velvyslance v Rijádu, Džamala al-Šobakiho, Abdulláh souhlasil s tím, že Izrael zatím neukázal vážnou odpověď, která by přispěla k úspěchu konference.
V Izraeli se mezitm vláda chystá schválit propuštění dalších 500 palestinských vězňů jako gesto dobré vůle vůči Abbásovi před mírovým summitem v Annapolis. Abbás žádal propuštění 2 000 vězňů.
Premiér Olmert v pátek předal poznání na mírovou konferenci ministru obrany, Ehudu Barakovi, a požádal ho, aby byl součástí izralské delegace v Annapolis. Očekává se, že členkou delegace bude také ministryně zahraničí, Tzipi Livniová.

18.11.2007 00:00 2