Praha Jeruzalém

[IMG R 10345]Spojené státy zveřejnily dosud utajované dokumenty z období vlády prezidenta Nixona odhalující složité vztahy mezi Izraelem a USA. Tyto dokumenty ukazují, že zájem USA o dosažení stability na Blízkém východě je starý desítky let a že se starosti americké administrativy s Blízkým východem od 60. let nezměnily.
Spojené státy řešily například otázku, jak dotlačit Saúdskou Arábii k mírové smlouvě. Důležitým tématem byl vztah s Izraelem s ohledem na jeho stále více evidentní, ale nikdy nepřiznaný, jaderný potenciál. Američané měli nepřímé důkazy o tom, že štěpný materiál určený pro vývoj izraelských zbraní byl ilegálně získán z USA kolem roku 1965.
Henry Kissinger ve svých poznámkách vyjádřil pochybnosti o smyslu snahy přesvědčit Izrael, aby svůj jaderný program zmrazil, protože by nemohli pokrýt všechny možné izraelské skrýše.
Izrael nikdy oficiálně nepřiznal vlastnictví jaderných zbraní, nicméně vědci a zbrojní experti o nich nepochybují. Tato situace pak vede k obviňování USA z dvojích standardů v otázce nešíření jaderných zbraní na Blízkém východě.
Podle Avnera Cohena, autora knihy „Izrael a Bomba,“ je dost historických dokladů o dohodě mezi Izraelem a USA na jedné věci: že Izrael ponechá jaderné zbraně skryté a nebude je testovat a Spojené státy budou situaci tolerovat a nebudou Izrael nutit k podepsání Smlouvy o nešíření jaderných zbraní.

29.11.2007 00:00 9Zdroj: Redakce Israel.cz