Praha Jeruzalém

[IMG R 10131]Palestinská samospráva v úterý vyjasnila, že když požaduje zmrazení všech“osadnïckých aktivit“, týká se to také projektů na rezidenční stavby ve východní části Jeruzaléma. „Olmert musí pochopit, že buď vyhlásí úplné zmrazení osad ve všech okupovaných oblastech včetně východního Jeruzaléma,“ nebo nemůže být žádný pokrok směrem ke konečné mírové dohodě. Řekl to palestinský vyjednavač Saeb Erekat v rozhovoru pro britský list The Guardian.
Několik velkých, většinou židovských, čtvrtí je situovýno na okaji Jeruzaléma, který byl před tím okupován Jordánskem, včetně čtvrtí Ramat Eškol, French Hill a Gilo. V těchto čtvrtích žijí stovky tisíc Izraelců.
Olmert a jeho zástupci již veřejně vyhlásili ochotu postoupit části Jeruzaléma Palestinské samosprávě, ale přestali nabízet vyklizení židovských čtvrtí. Palestinci doufají, že odhodlání Bushovy administrativy dohlížet na konečnou izraelsko-palestinskou mírovou dohodu ještě před koncem Bushova druhého volebního období, povede k tlaku na Izrael, aby splnil jejich požadavky.

21.11.2007 00:00 6