Praha Jeruzalém

[IMG R 10174]Palestinská policie v Ramalláhu násilně rozehnala demonstraci namířenou proti blízkovýchodní mírové konferenci v Annapolisu, zorganizovanou opozičními skupinami a vedenou Lidovou frontou pro osvobození Palestiny.
Demonstrace se zúčastnilo několik stovek osob. Policisté účastníky bili holemi a použili slzný plyn. Motivem k zákroku byly obavy palestinské vlády, že demonstraci zneužije hnutí Hamás k rozšíření nepokojů ve městě. Palestinská samospráva se obává, že Hamás bude chtít využít konferenci v Annapolisu ke svým vlastním politickým cílům a bude se snažit získat podporu na Západním břehu prostřednictvím demonstrací.
Izraelská armáda mezitím tento týden zatkla mnoho členů Fatáhu včetně některých bývalých obyvatel Gazy, kteří prchli po vojenském převratu Hamásu, s podezřením, že jsou tajnými agenty Hamásu usilujícími o vybudování vojenské infrastruktury této organizace.
Hamás vícekrát vyjádřil záměr zmocnit se vládního komplexu v Ramalláhu a to ukazuje na potenciál budoucích konfliktů. V současnosti zde na převrat Hamás nemá kapacity.

27.11.2007 00:00 22