Praha Jeruzalém

[IMG R 10203]Asi 100 arabských a židovských studentů ve středu pořádalo na univerzitě v Haifě dvě opoziční demonstrace k připomenutí nově zavedeného tzv „Kufíjového dne“. Šarvátce mezi studenty zabránila až bezpečnostní služba kampusu. Podobný protest se konal i na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě.
„Kufíjový den“ byl vyhlášen arabskou národní studentskou organizací poté, co byl na začátku listopadu arabský student s kufíjou (typický palestinský šátek u nás nazývaný také jako Palestina) na Hebrejské univerzitě napaden skupinou židovských studentů, kteří se mu pokusili šátek strhnout.
Arabští demonstranti přišli na demonstraci s touto tradiční pokrývkou hlavy. Vyvolávali hesla a mávali palestinskými vlajkami. Účastníci opoziční demonstrace mávali izraelskými vlajkami a zpívali Hatikvu (izraelská hymna). Ochranka kampusu pak byla donucena obě skupiny oddělit, protože hrozilo vyhrocení napětí.
Předsedkyně studentského univerzitního klubu Hadaš, Rabija Šairová řekla, že není důvod, proč by arabští studenti měli být napadáni za nošení této tradiční součásti oděvu na území kampusu. Odsoudila také, podle ní, rasistické chování židovských studentů, kteří se pokusili arabskému studentovi kufíju strhnout.
Židovští studenti, kteří zorganizovali protest, naopak říkají, že nemohou pochopit pořádání demonstrace v památce na muže, který vnesl odpor do každého izraelského občana (Jásir Arafat převedl kufíju do podoby jednoznačné palestinské ikony a velmi často ji právě jako symbol a částečně i pro zakrytí identity nosí také palestinští teroristé). Žádají i pro udržení křehké koexistence na škole, aby tyto pochody nebyly povolovány.

15.11.2007 00:00 2