S každý svátkem je spojena nějaká ta kulinářská specialita. O Chanuce je zvykem jíst jídla připravená na oleji. Mezi nejznámější patří bramborové placky, tzv. latkes (hebrejsky levivot). Ty mají tradici spíše v Aškenázských rodinách. V Izraeli je svou popularitou ale předčí různé druhy koblih, kterým Izraelci říkají sufganijot. Již před začítkem Chanuky na ně v Izraeli narazíte téměř na každém rohu a na výběr máte z nepřeberného množství druhů.
Příprava chanukových koblih pro vojáky izraelské armády
Příprava sunfganijot podle Phillis Glazerové
PŘEDCHOZÍ DÍLY:
– PRVNÍ CHANUKOVÁ SVÍČKA: Chanuka ve stylu Izraelské armády (+ videa)
– DRUHÁ CHANUKOVÁ SVÍČKA: Oslavy svátku Chanuka u Zdi nářků v Jeruzalémě (videa)
– TŘETÍ CHANUKOVÁ SVÍČKA: Chanuka a izraelská politická satira (+video)