Praha Jeruzalém

S každý svátkem je spojena nějaká ta kulinářská specialita. O Chanuce je zvykem jíst jídla připravená na oleji. Mezi nejznámější patří bramborové placky, tzv. latkes (hebrejsky levivot). Ty mají tradici spíše v Aškenázských rodinách. V Izraeli je svou popularitou  ale předčí různé druhy koblih, kterým Izraelci říkají sufganijot. Již před začítkem Chanuky na ně v Izraeli narazíte téměř na každém rohu a na výběr máte z nepřeberného množství druhů.

Příprava chanukových koblih pro vojáky izraelské armády

 

Příprava sunfganijot podle Phillis Glazerové


PŘEDCHOZÍ DÍLY:

PRVNÍ CHANUKOVÁ SVÍČKA: Chanuka ve stylu Izraelské armády (+ videa)
DRUHÁ CHANUKOVÁ SVÍČKA: Oslavy svátku Chanuka u Zdi nářků v Jeruzalémě (videa)
TŘETÍ CHANUKOVÁ SVÍČKA: Chanuka a izraelská politická satira (+video)

08.12.2007 00:00 4Zdroj: Redakce Israel.cz