Praha Jeruzalém

[IMG R 10425]

Desetitisíce příznivců hnutí Hamás se shromáždilo v Gaze u příležitosti 20. výročí založení tohoto palestinského islamistického hnutí jako odnože egyptského Muslimského bratrstva na začátku první intifády v prosinci 1987. Velikost davu odpovídala nedávnému shromáždění hnutí Fatáh o počtu kolem čtvrt milionu účastníků. Vysoká účast na demonstraci je pro mezinárodně i vnitřně oslabený Hamás klíčová.
Pásmo je od převratu Hamásu fakticky odříznuto od okolního světa a bídné ekonomické a sociální podmínky jsou zdrojem nespokojenosti s vládou hnutí, které v lednu 2006 přesvědčivě a pro mnohé překvapivě zvítězilo v demokratických palestinských parlamentních volbách.
Hamás na shromáždění vyslal poselství vojenské síly a odhodlání, pochodovali na něm desítky členů vojenského křídla Hamásu s replikami raket Kassám a také ženy se skrytými tvářemi. Chálíd Mišál, vůdce Hamásu v syrském exilu, slíbil v televizním poselství, že Hamás cestu násilí neopustí. Řekl, že palestinský prezident Mahmúd Abbás nemá mandát na jednání s Izraelem a varoval, že Palestinci jsou schopni zahájit třetí a čtvrtou intifádu, dokud nedosáhnou vítězství.
[IMG L 10424]Vůdce Hamásu v Gaze a bývalý premiér, Ismaíl Haníja, řekl, že džihád a odpor jsou jedinou cestou k osvobození Palestiny, Jeruzaléma a mešity al-Aksá, nikoli jednání, schůze, úsměvy a polibky. Počet shromážděných je podle něj důkazem, že pouze cesta Hamásu je vítězná a že Izrael se z Gazy bezpodmínečně stáhl kvůli palestinskému odporu.

15.12.2007 00:00 2