Praha Jeruzalém

[IMG R 10116]Premiér Hamásu, Ismail Haníja, ve středu vyzval k dialogu s hnutím Fatah Mahmúda Abbáse. Stalo se tak jen týden poté, co Abbás obnovil rozhovory s Izraelem. K tomu došlo na konferenci v Annapolis a Izrael od té doby vystupňoval zátahy v Hamásem ovládané Gazy, aby se pokusil zmírnit raketové útoky militantů na Izrael.
Islamistický Hamás, který se snažil podkopat konferenci v Annapolis, se k vládě v Gaze dostal po krátké, ale krvavé občanské válce mezi Fatahem a Hamásem. To přimělo Abbáse k sesazení Hamásem vedené vlády a k obnově jednání s Izraelem.
Hamás od té doby volal po dialogu s Fatahem, ale Abbás, který vládne na Západním břehu, jednání odmítl, dokud se Hamás nevzdá kontroly nad Pásmem Gazy, což je podmínka, kterou Hamás odmítl.
Hamás chce nyní opět zahájit bezpodmínečné jednání s Fatahem. Izrael ale tvrdí, že by jednání Hamásu a Fatahu mohlo pohřbít mírový proces.
Podle vysokého Abbásova poradce předala ve středu Saudská Arábie Abbásovi vzkaz od Hamásu, ve kterém nabízí jednání ještě tento týden. Abbás prý ale zopakoval svou podmínku ohledně Gazy.
Palestinská samospráva mezitím zavřela na Západním břehu 92 kanceláří charitativných skupin, většina z nich patřila Hamásu.

06.12.2007 00:00 1