Praha Jeruzalém

[IMG R 10108]Izrael umožnil 199 Palestincům opustit v neděli Pásmo Gazy. Více jich bude podle izraelských představitelů puštěno na konci týdne.
Pět autobusů s Palestinci vstoupilo na izraelské území a pak jelo přes přechod Kerem Šalom do Egypta, informoval Šadi Jasín, mluvčí Izraelské civilní správy. Dalších  50, kteří měli odjet  v neděli, bude puštěno v pondělí. Dvěma dalším lidem zabránily v odjezdu izraelské bezpečnostní složky.
„Hodláme pokračovat a dostat z Gazy tolik lidí, kolik bude možné, během následujících několika dní,“ řekl Jasín. „Je to poprvé kdy lidé přešli přes přechod Kerem Šalom,“ na kterém se dotýká hranice Izraele, Egypta a Pásma Gazy.
Izraelská skupina pro lidská práva, Giša, řekla, že je armáda v neděli informovala, že 11 studentů, kteří byli zadrženi v Gaze, bude moci odjet v pondělí. Giša jejich jménem apelovala u izraelského Nejvyššího soudu.

Odjezd z přechodu Erez se zdržel, protože několik desítek Palestinců blokovalo autobus a dožadovalo se odcestování. Jedním z nich byl také Salman Fawaz (55), který pracuje v Saudské Arábii jako stavební dělník a v době převratu Hamásu byl zrovna navštívit svou rodinu. Podle svých slov se potřebuje vrátit do Saudské Arábie, aby mu nepropadlo vízum. Na seznam se ale nedostal. Fawza viní Hamás i vládu Mahmúda Abbáse. „Obě jsou odpovědné za naše strádání,“ řekl Fawza. Protest skončil, když palestinští představitelé slíbili, že asi 5 000 lidí, kteří stále čekají na vycestování, bude moci odjet během deseti dnů.

03.12.2007 00:00 2