Praha Jeruzalém

[IMG R 10109]Izraelští vojáci v neděli zastřelili dva palestinské teroristy, kteří se pokoušeli položit výbušné zařízení podél bezpečnostního plotu, který odděluje Izrael od Pásma Gazy.
Vojáci zpozorovali dva ozbrojence poblíž plotu severně od přechodu Kerem Šalom a zahájili na ně střelbu. Následně překročili hranici z Izraele do Gazy, kde nalezli čtyři zbraně, výbušné zařízení a vojenské vesty na tělech teroristů.

Podle vojenských zdrojů se teroristé neustále snaží o umístění výbušných zařízení podél plotu a pak je dálkovým ovládáním odpálit v okamžiku, kdy projíždějí vojenská vozidla.
Teroristé v Gaze se také stále snaží o únosy izraelských vojáků. „Byli jsme svědky incidentů, při kterých byli teroristé vybaveni ještě dalšími zbraněmi, což značí úmysl provést útok na armádní automobil a unést vojáka.“

Od začátku roku 2007 se izraelským jednotkám podařilo zmařit desítky pokusů o položení bomby podél plotu a zabily při tom minimálně 50 teroristů.
Během víkendu explodovala poblíž plotu nálož v okamžiku, kdy projížděla vojenská hlídka. Auto bylo lehce poškozeno, ke zraněním ale nedošlo.

30.12.2007 00:00 3