Praha Jeruzalém

[IMG R 10381]Podle ministra pro vnitřní bezpečnost, Aviho Dichtera, vzrůstá počet Izraelců, kteří jsou přímo ohroženi palestinskými útoky raketami Kassám. Hamás prý proti Sderotu a okolním osadám vede opotřebovávací válku a počet lidí ohrožených raketami Kassám může snadno vzrůst z 25 000 na 250 000.
„Musíme zjisti, co jsme udělali špatně a utkat se s problémem ve Sderotu, pokud nechceme mít ten stejný problém až se do kolotoče raketových útoků a teroru dostane Aškelon, Ofakim a Netivot,“ řekl Dichter na pravidelném zasedání vlády. „Musíme dokončit opevňovací plán pro Sderot a komunity obklopující Gazu.“
K útokům raketami Kassám dochází denně a zvýšil se také počet útoků minometnými granáty na vojenské základny blízko Pásma Gazy. Extrémně varující je podle ministra i 8% pokles početu studentů ve Sderotu.

Členové vlády byli během zasedání informováni zástupci domácího velitelství o tom, jak pokračuje opevňování vzdělávacích a veřejných institucí v negevském regionu. Očekává se, že budou celkově stát 1 až 1,5 miliardy šekelů (4,6 – 6,9 miliardy korun). Armáda prezentovala také plán na opevnění, který by zahrnoval i taková města jako Aškelon Netivot a Ofakim, která jsou v dostřelu raket Grad (dosah asi 25 kilometrů) a dalších raket, které mají palestinské teroristické skupiny v držení. V takovém případě by plán na opevnění stál asi 5,5 miliardy šekelů (asi 25 miliard korun).

09.12.2007 00:00 8