Praha Jeruzalém

[IMG R 10111]Francouzský prezident, Nicolas Sarkozy, v rozhovoru zveřejněném ve středu řekl, že je zde možnost vypuknuní války kvůli íránskému jadernému programu v případě, kdy Izraelci budou považovat svou bezpečnost za opravdu ohroženou.
V rozhovoru pro Le Nouvel Observateur Sarkozy řekl, že Francie je napětím mezi Izraelem a Íránem a USA a Íránem, znepokojena.
Problémem podle něj není ani tak to, že by válku mohli zahájit Američané, ale to, že Izraelci považují svou bezpečnost za skutečně ohroženou. „Existuje nebezpečí války,“ řekl Sarkozy.

V zásadní americké zprávě z minulého týdne se říká, že Írán zastavil zbrojní jaderný program před čtyřmi lety. Premiér Olmert a izraelští bezpečnostní představitelé ale stále trvají na tom, že Írán o získání jaderných zbraní i nadále usiluje a znamená tak hrozbu pro Západ.
Izrael roky varoval, že Írán pracuje na jaderných zbraních. Olmert v úterý řekl, že Izrael bude spolupracovat s mezinárodními organizacemi a že sám nepovede boj proti íránskému jadernému programu. Zřejmě se tak snažil rozptýlit spekulace o tom, že po vydání americké zprávy by Izrael mohl mít potřebu napadnout Írán vojensky sám. Izraelští vůdci nikdy otevřeně neřekli, že útok zvažují.

Sarkozy v rozhovoru navíc řekl: „Všichni se shodnou na tom, že to co Íránci dělají, nemá civilní vysvětlení. Jediná debata se vede o tom, zda budou mít vojenské kapacity za rok nebo za pět let.“

13.12.2007 00:00 3