Praha Jeruzalém

[IMG R 10370]Vůdci drúzské většiny ve vesnici Peki′in v Galileji, která byla před dvěma měsíci centrem etnického napětí, které donutilo všechny židovské rodiny město opustit, ve čtvrtek prohlásili, že židovští obyvatelé jsou vítáni zpět. O situaci se jednalo na shromáždění organizovaném Světovou sionistickou organizací a Židovskou agenturou.
Říjnové střety byly nazvány anomálií, která nebude mít dlouhodobé následky na vztah Židů a Drúzů v Galileji nebo v Izraeli jako takovém.
Vůdci drúzské komunity přišli v hojeném počtu a prezentovali svůj pohled na důvody nepokojů. Ostatní, zejména židovští představitelé, tvrdí, že důvodem byla frustrace z diskriminace, nedostatku infrastruktury, práce a vzdělání.
Předseda městské rady, Muhammad Kheir, řekl, že všechny židovské rodiny, které v Peki′inu žily, jsou vítány zpět, kromě dvou rodin, které nazval jako provokatéry.
Předseda Židovské agentury, Zeev Bielski, také poznamenal, že je možné kritizovat z části i policii, ale lidé by v demokracii neměli na polici útočit. „Dnes je to policii, zítra soud a později armáda. V demokratickém režimu nevztahujeme ruku proti policii, ani když se nám zdá, že je přítomnost policii přehnaná.“

Poslední židovská rodina opouští drúzskou vesnici Peki′in
Desítky lidí zraněny při nepokojích v Galileji

14.12.2007 00:00 14