Praha Jeruzalém

[IMG R 10450]

Palestinská samospráva dosáhla vítězství v soudní při mezi ní a pozůstalými amerických obětí palestinského teroru. Americký federální soudce zrušil rozhodnutí, podle kterého měla Palestinská samospráva zaplatit rodině oběti sebevražedného atentátu v Hadeře z roku 2002 odškodné ve výši 174 milionů dolarů.

Soudce nařídil nový soudní proces po přečtení dokumentace zpochybňující přímé zapojení tehdejšího vůdce Jásira Arafata do nařízení útoku. Rozhodnutí je zklamáním pro desítky amerických rodin, které se nacházejí v různých stádiích soudních řízení proti Palestinské samosprávě.

Soudce však zároveň nařídil, aby Samospráva složila kauci 200 milionů dolarů pro případ, že by v nové soudu byla shledána odpovědnou za smrt zabitých amerických občanů. Americká administrativa umožnila obětem teroru žádat odškodné po únosu výletní lodi Achille Lauro palestinskou teroristickou skupinou v roce 1985.

Palestinská samospráva se obává možných finančních potíží, pokud by byla nucena odškodnění vyplatit. Americká vláda se rozhodla do případu prozatím nezasahovat, kauza nicméně spadá pod její jurisdikci.

29.03.2008 00:00 7