Praha Jeruzalém

[IMG R 10534]“Jezdíte na velbloudech a nebo raději jedete do pouště v džípu?“ ptala se Angela Merkelová členů Kibucu Sde Boker. „Jezdíte tu do pouště? Mohla bych se k vám při své další návštěvě přidat,“ řekla Merkelová jednomu z kibucníků, se kterým se setkala v kulturní místnosti kibucu.

Během neděle Merkelová zavítala také k hrobu prvního izraelského premiéra, Davida Ben Guriona, a jeho ženy Pauly. Vyslechla si zde vyprávění Šimona Perese o tom, co pro něj osobně i pro celý Izrael Ben Gurion znamenal. Po položení věnce u Ben Gurionova hrobu odcestoval Merkelová společně s Peresem na Ben Gurionovu chatu, kde je provedla Peresova vnučka, Noa Valdenová.

Zástupci kibucu Merkelové připomněli, že německý kancléř, Konrad Adenauer, v roce 1952 Ben Guriona v kibucu navštívil. Setkání tehdy vedlo k obnovení vztahů mezi oběma zeměmi po holokaustu.
Peres zdůraznil, že se mezi kibucníky počítá jen asi 1,5% Izraelců, poskytují však 8% produkce státu, tvoří 20% pilotů izraelského letectva a celou jednu třetinu vyznamenaných
vojáků.

Merkelová se detailně zajímala o to, jak se v kibucech žije, kolik dětí se po skončení vojenské služby vrací k životu v kibucu, jak se hospodaří se společnými penězi, jak se v kibucu půjčují auta a zda se obyvatelé kibucu někdy vydávají na projížďky do pouště. Na jednu projížďku na velbloudech byla dokonce pozvána.

17.03.2008 00:00 17