Praha Jeruzalém

 Izrael má záměr investovat 440 milionů šekelů za účelem vybudování infrastruktury pro zachycování ilegálních imigrantů. Návrh, který bude tuto neděli předložen vládě ke schálení, má podporu premiéra Benjamina Netanjahua, ministra vnitra Gideona Sa′ara i ministra vnitřní bezpečnosti Itzhaka Aharonoviche.

Izrael pojme plánovaná zařízení jako tzv. „otevřené vězení“ – zařízení bude spravováno vězeňskou správou, ale jeho obyvatelé budou mít během denních hodin volnost pohybu. Během noci vude zařízení uzavřeno. Žadatelé o azyl i ilegální migranti najdou v tomto zařízení přístřeší, stravu a zdravotnické služby, budou zde moci být zaměstnáni různými pracemi souvisejícími s provozem zařízení s odpovídající finanční odměnou, ale bez formálního pracovně-právního vztahu s provozovatelem zařízení. Měsíčně budou dále dostávat dávky, jejichž výši určí ministři vnitra a financí.

Migranti budou muset třikrát denně prokázat svou přítomnost v zařízení, aby bylo znemožněno jejich zaměstnání mimo zařízení. Příslušníci policie a vojáci pracující v zařízení budou moci provádět osobní prohlídky běženců. Pokud by nedodržovali provozní řád zařízení, mohla by je vláda nechat ořevézt do uzavřeného záchytného zařízení.

Zařízení má být dokončené v únoru příštího roku a pojme 3300 imigrantů. V Izraeli se v současnosti nachází asi 53 000 žadatelů o azyl, přičemž 90 procent z nich pochází ze Súdánu a Eritreje.


23.11.2013 00:00 14