Praha Jeruzalém

Šéf zahraničních věcí EU říká, že EU nepřijme oficiální usnesení k Trumpově mírovému plánu, dokud nebude „po izraelských volbách“.

Autor: Elad Benari, 18.2.2020 1:05

Evropská unie nepřijme žádná oficiální usnesení k mírovému plánu prezidenta USA Donalda Trumpa pro Izrael a palestinské Araby, dokud nebude „po izraelských volbách“, uvedl v pondělí šéf EU pro zahraniční věci Josep Borrell.

„Po předložení amerického návrhu jsme si vyměnili své názory na mírový proces na Blízkém východě,“ uvedl Borrell po setkání ministrů zahraničí organizace v Bruselu, uvedly Haaretz.

„Krátce jsme diskutovali o tom, jak nejlépe obnovit politický proces, který je přijatelný pro obě strany a jak nejlépe bránit mezinárodně dohodnuté parametry, rovnoprávnost a mezinárodní právo,“ dodal.

Borell uvedl, že několik ministrů zahraničí požádalo, aby byla tato otázka zařazena na pořad jednání březnového zasedání „s konkrétní diskusí a některými usneseními“.

„Uděláme to po izraelských volbách,“ prohlásil.

V neděli Haaretz informovaly, že skupina členských států EU, vedená Lucemburskem, plánovala na pondělním zasedání předložit iniciativu, která by v reakci na Trumpův plán udělila společné uznání palestinského státu EU.

Zástupci těchto zemí na pondělním zasedání vyjádřili k tomuto tématu jasný postoj a v Izraeli existují obavy, že by se některé z těchto států mohly uznat palestinský stát samy, i když se Evropská unie jako celek takto nerozhodne.

Samotná EU neuznává nezávislý palestinský stát. Přijala stanovisko, že otázka palestinské státnosti by měla být vyřešena vyjednáváními mezi Izraelem a palestinskými Araby o řešení dvou států.

Představitelé Palestinské samosprávy vyvíjejí tlak na země, aby oficiálně uznaly „Palestinu“, a to krokem, který měl obejít přímé mírové rozhovory mezi nimi a Izraelem.

Zatímco několik evropských zemí v posledních letech uznalo „Palestinu“, šlo o symbolické kroky a měly malý, pokud vůbec nějaký reálný diplomatický dopad.

Borrell bezprostředně poté, co byla Trumpova iniciativa pro Blízký východ zveřejněna, ji kritizoval a řekl, že by Izraelci a Palestinci měli napřímo vyjednávat řešení dvou států založené na hranicích, které existovaly před Šestidenní válkou v roce 1967.

Americký plán „se odchyluje od těchto mezinárodně dohodnutých parametrů,“ uvedl Borrell ve svém vlastním prohlášení, ve kterém dodal, že Evropská unie je „zvlášť znepokojena“ tlakem předsedy vlády Benjamina Netanjahua na uplatňování suverenity nad Judeou a Samařím a údolím Jordánu.

18.02.2020 06:11 Daniel Žingor110Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova