Praha Jeruzalém

Zdá se, že synagoga v Bejrútu utrpěla výbuchem jen drobná poškození.

Autor: Cnaan Liphshiz, JTA, 8.8.2020 20:52

Fotografie jediné synagogy v Bejrútu, pořízená po smrtícím výbuchu minulý týden, ukazuje pouze drobné poškození interiéru této 95 leté budovy.

Fotka synagogy Maghena Abrahama se ve čtvrtek objevila na facebookové stránce skupiny s názvem Libanonská židovská komunitní rada. Na obrázku je hebrejsky napsáno: „Maghen Abraham po výbuchu v bejrútském přístavu.“ V Libanonu není žádná organizovaná židovská komunita a žije tu jen velmi málo židovských obyvatel – pokud vůbec nějací.

Při tomto výbuchu zahynulo více než 150 lidí – původní oficiální prohlášení mluví o skladu dusičnanu amonného. Prezident Michel Aoun však v pátek uvedl, že se zkoumá také možnost „zahraniční intervence“.

Výbuch zničil mnořství budov a těžce poškodil další tisíce, podle Daily Star je asi 300 000 lidí bez domova.

Fotografie ukazuje trosky a prach na podlaze synagogy a na plastových fóliích zakrývajících lavice. Stěny nemají na první pohled žádné praskliny a není jasné, zda byla rozbita skleněná okna, ale zdá se, že jejich rámy jsou na svém místě.

Výbuch nastal v úterý asi kilometr západně od synagogy, která sousedí s vládním palácem Grand Serail. Tato vládní budova utrpěla těžké poškození – její dveře byly vyrvány z pantů.

Počáteční zprávy na sociálních médiích hovořily také o těžkém poškození synagogy a někteří dokonce uvedli, že byla zničena.

Synagoga byla znovu otevřena loni po rozsáhlých rekonstrukcích.

09.08.2020 06:07 Daniel Žingor176Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova