Praha Jeruzalém

Írán tvrdí, že elektrickou rozvodnou síť jaderného zařízení v Natanzu zasáhla „nehoda“.

Od: Arutz Sheva, 11. dubna 2021, 7:52

Představitelé íránského civilního jaderného programu tvrdí, že elektrickou rozvodnou síť jaderného zařízení v Natanzu, aniž by to blíže specifikovali, zasáhla „nehoda“, uvádí AP.

Behrouz Kamalvandi to údajně oznámil v neděli a uvedl, že při nehodě nedošlo k žádným zraněním ani úniku radiace.

K incidentu došlo po červencovém výbuchu, který poškodil pokročilé centrifugační zařízení Natanz. Írán později tento incident označil za sabotáž.

„Tento incident byl žel dílem sabotáže a bezpečnostní složky by jej měly důkladně prostudovat, promluvit o něm a jejich vyšetřování bude pokračovat,“ uvedl tehdy Kamalvandi podle polooficiální tiskové agentury Fars.

„Pokud víme, tak viníky identifikovali, znají jejich motivace i metody a reálně už mají o této problematice plné znalosti ,“ dodal.

2. července Írán ohlásil v komplexu Natanz „incident“, uvedl však, že nezpůsobil žádné ztráty a nezastavil obohacovací práce.

Člen výboru pro národní bezpečnost íránského parlamentu později uvedl, že výbuch v Natanzu byl způsoben „narušením bezpečnosti“ a následná zpráva uvádí, že Írán jako příčina výbuchu vyloučil útoky dronů nebo raket.

K výbuchu v Natanzu došlo šest dní po výbuchu poblíž vojenského komplexu v oblasti Parchin jihovýchodně od Teheránu, který otřásl íránským hlavním městem. Úřady za viníka tohoto výbuchu označily „unikající nádrže s plynem“.

12.04.2021 05:27 Daniel Žingor209Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova