Praha Jeruzalém

Mluvčí ministra zahraničí EU říká, že Izrael „nedoložil“ svá tvrzení, že organizace PFLP jsou napojeny na terorismus.

Autor: Gary Willig 18. srpna 2022 16:41

Evropská unie přislíbila, že bude i nadále podporovat organizace Palestinské samosprávy, které Izrael obvinil z napojení na teroristickou organizaci Lidová fronta pro osvobození Palestiny (PFLP) poté, co jednotky IDF v noci provedly razii v několika institucích patřících těmto organizacím.

Mluvčí ministra zahraničí EU Josepa Borrella Nabila Massraliová ve čtvrtek uvedla, že „dřívější obvinění ze zneužití finančních prostředků EU ve vztahu k některým palestinským organizacím občanské společnosti se nepotvrdila“.

 

„EU se bude i nadále držet mezinárodního práva a podporovat organizace občanské společnosti,“ dodala.

Vojáci IDF a jednotky izraelské pohraniční policie operovaly přes noc, aby uzavřely instituce využívané teroristickou organizací PFLP. Vojáci uzavřeli sedm institucí a zabavili majetek patřící teroristické organizaci.

Během protiteroristické činnosti byly na vojáky házeny kameny a zápalné lahve, ti reagovali prostředky k rozhánění nepokojů.

Kromě toho vojáci IDF prováděli protiteroristickou činnost ve městech Jaba‘ a Arraba a zadrželi dva hledané podezřelé. Během akce ve městě Jaba‘ byly na vojáky házeny improvizované výbušné systémy a v oblasti byla slyšet střelba.

Současně vojáci prováděli protiteroristické akce ve městech Dura a Bayt Awa a zadrželi další tři podezřelé osoby.

Zátahy přišly poté, co ministr obrany Benny Gantz včera ratifikoval označení šesti organizací Palestinské samosprávy za teroristické organizace provedené v říjnu 2021: „Svaz palestinských ženských výborů“, „Bisan“ a „ADDAMEER“. Označení bylo ratifikováno zákonem ve Státě Izrael.

Tyto tři organizace, které slouží jako pobočky Lidové fronty pro osvobození Palestiny (PFLP), se proti svému označení za teroristické organizace v Izraeli neodvolaly.

Současně generál ústředního velení IDF zamítl odvolání podaná v Judeji a Samaří těmito třemi organizacemi, jakož i odvolání podaná dalšími dvěma organizacemi – „Al-Haq“ a „Defense for Children International – Palestine (DCI-P)“ – proti jejich označení za teroristické organizace.

Všechny uvedené organizace působí pod krytím a v zastoupení PFLP v Judeji a Samaří i v zahraničí. Organizace působí pod záminkou provádění humanitárních činností, které mají podpořit cíle teroristické organizace PFLP, posílit organizaci a rekrutovat její operativce. Pomáhají také získávat finanční prostředky pro teroristickou organizaci různými metodami, které zahrnují padělání a podvody.

Těchto pět organizací je řízeno PFLP, zaměstnávají operativce PFLP na vedoucích pozicích a v terénu a ze strachu před bezpečnostními orgány v Izraeli a v zemích, kde získávají finanční prostředky, působí tak, aby utajily svou příslušnost k teroristické organizaci.

Označení těchto organizací a jejich odhalení jako poboček teroristické organizace PFLP je součástí společného úsilí ISA, Národního úřadu pro boj proti financování terorismu (NBCTF) na ministerstvu obrany a ministerstva zahraničních věcí.

19.08.2022 05:21 Daniel Žingor99Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova